Lelaki Ini Berjaya Gandakan Jualan Melalui FB Ads Selepas Praktikan Teknik Simple Ini

teknik-jualan-fb-ads

Kisah ini berkenaan seorang rakan saya, En. Johan yang mengadu tentang masalah iklannya di Facebook Ads. Beliau dah cuba pelbagai cara, namun hasilnya masih mengecewakan.

Return on Investment, ROI iklan yang dihasilkan juga sangat rendah dan kadangkala langsung tidak memberi pulangan yang menguntungkan!

En. Johan sudah biasa buat iklan di Facebook Ads.

 

Beliau banyak copy & paste ayat iklan orang lain. Kemudian set budget ikut suka hati. Kadangkala iklannya ok, kadangkala sebaliknya.

Sehinggalah pada suatu hari Johan menghubungi saya.

En. Johan minta saya bantu untuk beliau buat FB Ads dengan betul.

 

Jadi, saya ajak En. Johan untuk datang ke rumah. Saya ingat lagi ketika itu, malam khamis, beliau datang dari Johor.

Saya tunjukkan bagaimana saya buat iklan.

 

Saya terangkan apa yang perlu dilakukan sebelum start buat iklan di FB – supaya iklan yang dihasilkan mampu beri hasil lumayan.

 

En. Johan duduk dan tengok dengan teliti apa yang saya buat di Macbook saya.

Beliau sebenarnya dah ada asas dalam FB Ads. Jadi saya tak perlu terangkan ‘step by step’ FB Ads pada Johan. Sebab beliau dah biasa.

 

Tiada rahsia. Tiada perkara yang advanced pun.

Johan hanya baiki semula iklan yang dihasilkan sebelum ini (berdasarkan apa yang saya tunjukkan).

 

Beliau kemudiannya buat 2-3 iklan yang berbeza dengan satu S.O.P yang sama.

Beliau baiki headlines, Imej, copywriting & targeting (seperti yang saya ajarkan).

Beliau tak gunakan apa-apa software..

… melainkan hanya perkara asas dalam Fb Ads.

Boom! Duit Masuk..

Jika tak silap saya, En. Johan berjaya hasilkan RM364 untung bersih untuk tempoh sehari iklan beliau.

Beliau hanya belanja kos serendah RM20 untuk run FB Ads.

Saya ingat lagi bagaimana gembiranya En. Johan maklumkan jumlah keuntungan yang beliau berjaya hasilkan dengan teknik mudah yang saya ajarkan.

Sebenarnya saya hanya tunjukkan Johan perkara asas sahaja.
Tiada yang advanced. Sebab saya tak nak Johan jadi makin serabut.

Beliau keluarkan kos iklan RM20. Pulangan bersih RM364.
Bagi saya, ianya ‘NOT BAD’ untuk permulaan.

Apa yang En. Johan perlu lakukan seterusnya ialah beliau hanya perlu pantau prestasi iklan tersebut dalam tempoh seminggu.

Jika dengan pelaburan RM20 sehari tersebut mampu memberi pulangan RM200 – RM400 sehari, maka beliau boleh ‘double’ kan budget untuk dapatkan pulangan yang lebih berganda.

Untuk melihat hasil iklan En. Johan selepas 3 hari, anda boleh membacanya di sini: En. Johan kaut untung lebih 4 angka dalam 3 hari!

Secara ringkasnya, ini yang saya tunjukkan kepada En. Johan:

  • Saya cuma tunjukkan apa yang perlu dilakukan sebelum buat iklan di FB Ads - set objektif yang jelas untuk setiap iklan yang ingin dihasilkan. Ini akan lebih memudahkan anda untuk tetapkan budget bagi setiap iklan yang ingin dihasilkan.
  • Seterusnya saya minta beliau untuk hasilkan beberapa variasi iklan dan kemudian kenalpasti mana satu iklan yang terbaik untuk capai objektif iklan yang disasarkan.
  • Secara asasnya dengan teknik ini, anda akan tahu mana satu iklan yang bagus dan sebaliknya.
  • Kerana bila anda dah tahu mana satu iklan yang tak bagus, anda boleh stopkan terus!
  • Manakala anda boleh naikkan budget untuk iklan yang terbaik bagi menambahkan reach iklan tersebut supaya ia boleh beri pulangan yang lebih berlipatkaliganda.

Teknik ini juga akan membantu anda untuk jimat banyak duit iklan anda dan gandakan keuntungan dengan kos yang sama.

Berita Baik!

Bagi anda nak belajar teknik ini dengan lebih lanjut, saya ada hasilkan panduan khas bagaimana untuk anda buat teknik ini terhadap iklan-iklan anda di FB Ads. Anda boleh dapatkannya dengan klik di sini.

Di dalam panduan ini, saya sertakan beberapa video tutorial & laporan bertulis untuk memudahkan pemahaman anda.

Ia merangkumi perkara-perkara berikut:

  • Apa yang perlu anda lakukan sebelum start buat iklan. Ini penting kerana jika anda silap di sini ia bakal meleburkan wang anda!
  • Bagaimana untuk mengenalpasti iklan yang bagus dan sebaliknya. Dengan mengetahui perkara ini, anda mampu meningkatkan keuntungan & dapat jimatkan kos iklan anda!
  • 3 langkah penting bagaimana menghasilkan iklan yang berkualiti tinggi.
  • Dan banyak lagi teknik yang boleh membantu meningkatkan R.O.I iklan anda...

Perhatian!

  • Panduan ini khas untuk anda yang ingin elakkan duit iklan anda melebur begitu sahaja kerana saya tunjukkan bagaimana untuk anda kenalpasti iklan yang bagus dan iklan yang tidak bagus.
  • Panduan ini juga sesuai buat anda yang ingin menambahbaik iklan-iklan anda di FB Ads kerana saya terangkan beberapa elemen yang anda perlu perbaiki jika anda nak iklan anda jadi lebih berkesan.
  • Jika anda dah expert dengan FB Ads, mungkin panduan ini bukan untuk anda.

Klik di sini untuk belajar teknik En. Johan.